Innocent en de aartsbisschopONSCHULDIG

“Innocent, jij mag de taart aansnijden. Het is het jullie feest. Vandaag zijn jullie de eregasten.”

Bisschop John geeft het grote mes aan de jongen. Hij is één van de duizend kinderen die zijn uitgenodigd op het plein van de Sint Monica school in Gulu. De kinderen zijn anders alleen ‘s nachts in het kleine stadje. Ze wonen in het vluchtelingenkamp hier vijf kilometer vandaan.
Kinderen spelen in de buurt van het dorp


In het kamp is het niet veilig. Vooral ’s nachts kan het rebellenleger het kamp overvallen. Ze nemen eten mee en vaak ook kinderen. Die moeten vechten in het leger van de rebellen, hun spullen dragen of eten koken. De mensen moesten van de regering uit hun dorp naar een vluchtelingenkamp. Daar zouden ze hen beter kunnen verdedigen tegen de plunderende rebellen. Maar de soldaten kijken alleen maar toe als de rebellen komen.Water halen voor het dorpDaarom lopen duizenden kinderen elke avond naar Gulu en ’s morgens weer terug om naar school te gaan. De bisschop heeft ook een paar keer met de kinderen meegelopen. Eén keer per jaar houdt hij een feest voor de kinderen. Met lekker eten en drinken, spelletjes en muziek maken. Dit keer is er een optreden van de populaire reggaezanger Bosmic Otim.
 


Af en toe moet er ook eten gemaakt worden.In Oeganda krijgen belangrijke mensen als eerste eten en drank geserveerd. “Nu zijn de rollen omgedraaid”, zegt de bisschop. Pas toen de kinderen lekker zaten te smullen, was de bisschop aan de beurt! “Ik hoop dat de kinderen binnenkort weer naar hun dorp terug kunnen en daar weer genoeg te eten hebben”, zegt hij, “want kinderen zijn onschuldig. “”Hé”, zegt Innocent, “zo heet ik ook!”