UGANDA 
DE PAREL VAN AFRIKA

In Uganda hebben de mensen weer hoop. Hoop op een betere toekomst. Lange tijd ging het daar slecht. Heel vaak is Uganda opnieuw begonnen. En heel vaak ging het toch weer mis. Deze keer lijkt het eindelijk beter te gaan. We gaan eerst terug in de tijd...lees je mee?

Captain H.H. Kabaka Sir Daudi Chwa II, Kabaka van BugandaBuganda
Vroeger bestond dit gebied uit een aantal verschillende koninkrijken. Het machtigste rijk heette Buganda. De naam die het land nu heeft, komt daar vandaan. De koning van Buganda werd de Kababa genoemd. Vergeleken met andere Afrikaanse koninkrijken uit die tijd was Buganda rijk en ontwikkeld. Er waren mooie wegen, bruggen en veel gebouwen. De Kababa woonde in een paleis met een grote muur eromheen. Hij had honderden bedienden. Er werd handel gedreven met Arabieren. Via hen maakten de Afrikanen kennis met de islam.

Samenwerken
Rond het jaar 1850 kwamen de eerste blanken. Het waren Engelse ontdekkingsreizigers. Ze waren verbaasd over de rijkdom. In het begin ging het allemaal nog goed. De Kababa en de Engelsen konden goed met elkaar opschieten. Uganda werd "de parel van Afrika" genoemd. Daarmee werd bedoeld dat het land rijk was. Het had veel grondstoffen.

Godsdienst-oorlog
Vanuit Engeland kwamen missionarissen en zendelingen. De missionarissen wilden dat de Afrikanen katholiek werden. De zendelingen wilden juist dat ze protestants werden. En dan waren er ook nog de moslims.Al gauw ging het helemaal mis. De drie godsdiensten kwamen in oorlog met elkaar.De Engelsen stonden dit niet toe en maakten Uganda in 1890 tot een kolonie van Engeland.

Idi Amin - dictator van 1971 tot 1979

 

Dictator
In 1962 werd Uganda onafhankelijk van Engeland. Voor het eerst in lange tijd waren ze weer baas in eigen land. Maar dat viel niet mee. De ene dictator na de andere werd de baas. De dictators verboden de politieke partijen en mensen mochten niet voor hun mening uitkomen. MuseveniDe Ugandezen werden onderdrukt. Telkens als de ene dictator weg was, kwam er een volgende voor in de plaats. Iedere keer als de mensen dachten dat ze opnieuw konden beginnen, ging het weer mis. In 1986 kwam er weer een nieuwe president. Zijn naam was Museveni.

 

Verandering
"Er gaat nu echt iets veranderen.", zei Museveni. Maar niemand geloofde er meer in.
Alles was kapot geschoten. Van de rijkdom van het oude Buganda was niets meer over. De wegen en bruggen waren vernield. Uganda was een arm land geworden. Maar langzaamaan ging het beter. De mensen kregen voorzichtig weer een beetje hoop. Samen bouwen ze nu aan een nieuwe toekomst. Ze krijgen daarbij hulp van de rijke landen uit het Westen. Ook de kerken helpen mee.

Aids
Een groot probleem in Uganda is AIDS. Veel mensen zijn besmet met het virus en overlijden eraan. Maar ook daar is nu weer nieuwe hoop. Voor het eerst sinds lange tijd wordt het aantal mensen met AIDS minder. De regering van Uganda doet er veel aan om mensen over deze verschrikkelijke ziekte te informeren.

Vlag
De vlag van Uganda heeft drie kleuren: zwart, geel en rood. De kleur zwart staat voor Afrika, waar de mensen zwart zijn. Geel is de kleur van de zon die (bijna) altijd schijnt. De rode kleur betekent broederschap. In het midden van de vlag is een kraanvogel getekend. Dit hebben de Engelsen bedacht toen zij nog de baas waren in Uganda.
Uganda is zes keer zo groot als Nederland. Er wonen 20 miljoen mensen. De buurlanden zijn Sudan, Kenya, Tanzania, Ruanda en Congo. In het zuiden van het land ligt een van de grootste meren van de wereld: het Victoriameer. Dit meer is zo groot dat er, net als bij de zee, eb en vloed is. De hoofdstad van Uganda heet Kampala. De beroemde rivier de Nijl begint in Uganda.

Jackfruit
In het tropische klimaat van Uganda groeit veel fruit aan de bomen. Het lievelingsfruit voor veel kinderen is jackfruit. Een grote groene fruitsoort die oorspronkelijk uit AziŽ komt. Het gele vruchtvlees is eetbaar.
Een blikje geroosterde sprinkhanen

Sprinkhaan op je bord!
In Uganda wordt de nsenene, de groene sprinkhaan, gezien als een lekkernij. Als je hem roostert smaakt de sprinkhaan een beetje als een garnaal.