SIERRA LEONE  

Landkaart Sierra LeoneSierra Leone ligt in Afrika en grenst aan Guinee en Liberia, en heeft een oppervlakte van 71.740 vierkante kilometer, dat is ongeveer 1,7 keer zo groot als Nederland. Er wonen ongeveer 6 miljoen mensen. De kustlijn is 402 kilometer lang.

Vismarkt in FreetownDe hoofdstad van Sierra Leone is Freetown (1.300.000 inwoners), andere grotere plaatsen zijn Koidu, Bo, Kenema en Makeni .

Er zijn verschillende bevolkingsgroepen verspreid over het land: de Mande 35%, Temne 32%, Limba 8%, Kono 5%, Fulani 4%. Officieel wordt er Engels gesproken maar ook het Creools en verschillende dialecten daarvan wordt veel gebruikt.

Bijna 60 procent van de bevolking is Islamitisch, 10 procent Christen en de overige 30 procent gelooft nog in de oude goden van de natuur.

Het is er tropisch, heet en vochtig. In de zomer regent het vanaf mei tot december, in de winter is het droog. Het is het meest natte land van alle landen aan de westkust van Afrika.

Leon geldDe munteenheid is de Leon (SLL).President Kabbah

Geschiedenis
Na de ontdekking door de Portugezen in 1461 (de naam Sierra Leone is Portugees voor "leeuwenbergen"), was het land voor de Europeanen vooral interessant als bron van slaven. De huidige hoofdstad Freetown werd echter in 1787 juist gesticht als woonoord voor bevrijde slaven uit Londen.

In 1808 werd Sierra Leone een Britse kroonkolonie. Het verkreeg zijn onafhankelijkheid op 27 april 1961. Tussen 1991 en 2001 had het land te lijden onder een bloedige burgeroorlog.
Sierra Leone is nu een republiek. Het eenkamerparlement met 112 zetels wordt elke 5 jaar gekozen. De president is zowel regeringsleider als staatshoofd, en Sierra Leone maakt deel uit van het Gemenebest. De regeringsleider is momenteel Alhaji Ahmad Tejan Kabbah.

 

 

KindsoldaatKindsoldatenBurgeroorlog
Na acht jaar burgeroorlog en gewapende conflicten staan burgers in Sierra Leone nog steeds massaal bloot aan moord, mishandeling, marteling, verminking, verkrachting, ontvoering en gedwongen verhuizing. Straffeloosheid is regel, zowel voor schendingen van de mensenrechten in het heden als die in het verleden. Er is inmiddels een wapenstilstand, maar volgens Amnesty is er “no peace without justice”, zeker niet gezien het voortduren van de schendingen, door dezelfden als voorheen. Echter, de wettelijke en rechterlijke macht is bijna non-existent, voor Amnesty aanleiding te vragen om hulp van de VN. In Sierra Leone zijn duizenden kindsoldaten (meestal gedwongen) gerekruteerd, en onder invloed van alcohol en drugs aangezet tot gruwelijkheden. Meer hierover vindt je op de site van Amnesty International.