Pakistanflag_pakistan.gif (8213 bytes)

pakistan-map.gif (15513 bytes)De geschiedenis van Pakistan is al even roerig als die van andere landen in de regio. Het land heeft aan haar westzijde Iran en Afghanistan liggen, aan de andere kant liggen China en India. Pakistan is ook een arm land. Het gemiddelde jaarinkomen bedraagt 350 dollar. Eenderde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De centrale overheid heeft weinig controle over de door minderheden bewoonde grensgebieden. Oppositiepartijen willen daar nog wel eens met geweld hun mening kenbaar maken, wat de overheid weer hardhandig aan banden legt. Maar Pakistan heeft ook een paar mooie, beroemde (natuur)schatten zoals de Himalaya en de Indus-rivier.

Pakistan ontstond toen in 1947 Brits India werd opgedeeld in India en Pakistan. Het bestond toen uit twee delen: het huidige Pakistan, ten westen van India, en een relatief klein gebied ten oosten van India, het huidige Bangladesh, dat zich na een bloedige oorlog in 1971 van Pakistan afscheidde. In het noorden van Pakistan ligt de streek Kashmir, waar regelmatig conflicten plaatsvinden met buurland India. Pakistan is 19 keer groter dan Nederland en heet officieel de Islamitische Republiek Pakistan. Er zijn maar weinig landen waar religie zo’n belangrijke rol speelt als in Pakistan. Het land is min of meer de thuisbasis voor de Indiase moslims. Er is vaak ruzie over de rol van de islam in de politiek. Sommigen vinden dat het bestuur op religieuze wijze moet regeren, anderen voelen daar niets voor.

Bewoners van Pakistan

Bevolking
Pakistan heeft 142 miljoen inwoners en de bevolking groeit snel. In Pakistan leven verschillende volken die allemaal hun eigen taal en gewoontes hebben. De grootste bevolkingsgroep is de Punjabi in Punjab. Zij heeft de meeste macht. De meeste Punjabi’s werken in de politiek of in het bedrijfsleven. De Pasjtoenen zijn ook groot in omvang. Zij werken vaak als herder of boer. Hoewel ieder volk zijn eigen taal heeft, is Urdu de hoofdtaal. In het bedrijfsleven wordt voornamelijk Engels gesproken.

 

Indus rivier tussen de Himalaya bergen

Landschap
Kale bergen en dorre plateaus worden afgewisseld met ge´rrigeerde vlaktes. Deze vlaktes worden vochtig gehouden om voedsel te kunnen verbouwen. In het noorden van Pakistan ontmoeten ‘s werelds hoogste bergketens elkaar: de Hindu Kush, het Karakoram-gebergte en de Himalaya. De levensbron van Pakistan is de rivier de Indus. Samen met haar zijrivieren levert ze het water voor het meest omvangrijke irrigatiesysteem ter wereld. De laaglanden van Pakistan zijn grotendeels bedekt met pollen gras en kleine bossen. Ga je meer de hellingen op dan kom je conifeerbossen tegen en een tapijt van kleurrijke bloemen.

 

Morkee in LahoreKlimaat en fauna
Pakistan herbergt ongeveer 740 vogelsoorten. De Indus-rivier is namelijk een van de voornaamste vogeltrekroutes ter wereld en de meren en de waterbekkens in de Punjab en Sind zitten gedurende de wintermaanden vol met trekvogels. In de bergen kan je beren, herten, jakhalzen en mogelijk sneeuwluipaarden tegenkomen. Het klimaat heeft in het algemeen hete zomers met een middagtemperatuur van boven de veertig graden. ’s Winters is het er koel met een temperatuur van zo’n 10 tot 25 graden overdag.

Ga eens met het openbaar vervoer

Economie
Driekwart van de bevolking werkt in de landbouw, waar tarwe het belangrijkste gewas is. Verder wordt er rijst, gierst, ma´s en gerst verbouwd. Katoen is het belangrijkste exportproduct. Veel Pakistani zorgen dat ze door straathandel extra geld verdienen om hun gezin te kunnen onderhouden. Er is ook veel handel in drugs en wapens, corruptie onder ambtenaren en niet-geregistreerde kinderarbeid. Het laatstgenoemde behoort tot de zwarte markt en is volgens de wet verboden.

 

Hoofdstad en eten
De hoofdstad van Pakistan is Islamabad (sinds 1963) en ligt op de Pothowar-hoogvlakte. Het is een moderne, ruimtelijke en zorgvuldig geplande stad met brede, boomrijke straten, grote huizen, elegante openbare gebouwen en uitstekende bazaars. De Pakistaanse keuken is gevarieerd en de gerechten zijn lekker. Op de menukaart staan vaak kip, schapenvlees en rundvlees, wat wordt opgediend met daal (linzen), subzi (groente) en dahi (yoghurt). Je eet het gerecht niet met mes en vork, maar met naan of chapati’s (brood).

Faisal moskee in Islamabad Faisal moskee in Islamabad

Ook op deze site: Een Pakistaans recept? Chutney van appel en rabarber

en ook nog: Eerlijke voetballen uit Pakistan

Voor meer informatie:

www.pakistan.pagina.nl
www.pakistannet-online.com
http://pakistan.startkabel.nl

Ambassade van Pakistan, Amaliastraat 8, 2514 JC Den Haag,  telefoon 070 36 48 948, Email: info@embassyofpakistan.com