Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua ligt in Midden-Amerika. Zo’n 10.000 km van Nederland, wel 15 uur vliegen. Het grenst aan Honduras en San Salvador in het noorden en Costa Rica in het zuiden en is drie en een half keer zo groot als Nederland. Er wonen vier en een half miljoen mensen. Veel jongeren: bijna de helft is jonger dan 15 jaar.

 

Columbus
In 1502 vaart Columbus op zijn vierde tocht langs Nicaragua. Twintig jaar later zetten de Spanjaarden voet aan land om goud te zoeken en pas in 1823 verdwijnen ze weer.
In Nicaragua is Spaans de officiële taal. Maar aan de Atlantische kust spreken de mensen Engels of een Indiaanse taal. Dat komt omdat in dit gebied geen goud werd gevonden en het daarom voor de Spanjaarden niet interessant was.

 

Na de aardbeving van 1972 in ManaguaManagua
Het centrum van de hoofdstad Managua ziet er vreemd uit. Midden in de stad ligt een grote lege vlakte. In 1972 verwoestte een zware aardbeving een groot deel van de stad. De oude kathedraal raakte zijn dak kwijt. Meer dan 20.000 mensen kwamen om. Omdat er geen geld was om de stad te herbouwen, werden alleen een paar brede boulevards aangelegd.

Straatkinderen
Er zijn ook veel kinderen die niet of weinig naar school gaan, omdat hun ouders het schoolgeld, de boeken en het schooluniform niet kunnen betalen. In de stad proberen ze wat geld te verdienen. Ze verkopen kranten, snoep of sigaretten, poetsen schoenen, passen op geparkeerde auto’s of verzamelen oude materialen, zoals stukjes ijzer, op de vuilnisbelt.

 

Het meer OmekeMeer
In Nicaragua ligt het grootste meer van Midden-Amerika. Het is ongeveer 8000 km² groot, dat is net zo groot als Gelderland en Overijssel samen. Het grootste eiland in het meer heet Omete. Op het eiland staan twee vulkanen, waarvan de hoogste (La Concepción, 1631m) nog altijd actief is. In het meer leven zwaardvissen, schildpadden, kikkers, hagedissen en... haaien! De haaien geven aan dat er ooit een verbinding is geweest met de Stille Oceaan. Lang geleden hebben de haaien in het meer zich aangepast aan het zoetwater milieu.

 

Koffieboon komt om zijn loon
Koffie is het belangrijkste exportproduct van het land. Op grote plantages wordt koffie verbouwd. De struiken worden 4 tot 6 meter hoog. Aan de takken groeien langwerpige bessen. Als ze oranje of rood zijn, zijn ze rijp om geplukt te worden. Dat gebeurt met de hand, vaak door kinderen.

De vlag van Nicaragua

De vlag
De blauwe banen in de vlag staan voor de Stille Oceaan en de Caribische Zee. Bovendien betekent het dat de Nicaraguanen behalve slimme "gehaaide" mensen ook gelovig, rechtvaardig (blauw) en redelijk (wit) zijn.