IsraŽlISRAňLflag_israel.gif (9370 bytes)

Met een oppervlakte van 22.770 km≤  is IsraŽl ongeveer half zo groot als Nederland. Er is maar 21 procent van het land echt bebouwbaar, de rest is bergen en woestijn. Het aantal inwoners is iets meer dan 6 miljoen waarvan 182.000 IsraŽli's in de West Bank wonen, 20.000 in de Hoogten van Golan, 7.000 in Gaza en 176.000 in Oost Jeruzalem. Dit zijn bezette gebieden die niet aan de staat IsraŽl waren toebedeeld na de tweede wereldoorlog, maar later in bezit zijn genomen.

moskee.gif (41903 bytes)Godsdienst
80 procent van de inwoners van IsraŽl zijn joods. Een derde van deze Joden komt oorspronkelijk uit Europa of Amerika 15% uit Afrika, 13% uit AziŽ en 21% is in IsraŽl zelf geboren. 15% van de inwoners zijn moslim, veelal Palestijnen en 2 procent is christen.

 

Jeruzalem
De hoofdstad Jeruzalem is voor veel mensen een belangrijke stad. Voor de Joden is dit de stad van David, de hoofdstad van IsraŽl. Voor de Moslims is deze stad belangrijk omdat hier de profeet Mohammed in een droom naar toe is gereisd en voor de Christenen is de stad weer belangrijk omdat Jezus hier heeft geleefd en ook is gestorven. De stad is dan ook verdeeld in verschillende delen.

 Wall.gif (70966 bytes) torarol.jpg (27343 bytes)jerusalem-map.gif (3936 bytes)

Bezet
Voor veel joden behoren de bezette gebieden, waaronder de joodse heiligdommen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, tot het bijbelse beloofde land. Veel joodse kolonisten maken hier aanspraak op. Tegelijkertijd zijn veel Palestijnen moslim van geloof en willen zij daarom de voor hen heel belangrijke heiligdommen in Oost-Jeruzalem onder moslimbestuur plaatsen. Veel IsraŽli's en Palestijnen zien Jeruzalem als hun historische hoofdstad. Het kaartje geeft aan hoe de stad nu verdeeld is.