Kaart Irak

vlag van Irak   IRAK   Vlag van Irak

Irak is meer dan tien keer zo groot als Nederland.

Bagdad is de hoofdstad van Irak en werd al in 762 gesticht. Toen heette de stad Madinat as Salam. Dat betekent ‘stad van de vrede’.
Sinds 1920 is Bagdad de hoofdstad van Irak.

Om iets van Irak en de mensen te kunnen begrijpen, is het belangrijk wat van de geschiedenis te weten. Pas sinds 1932 is het land Irak onafhankelijk. Sinds die tijd hebben de burgers eigenlijk nooit rustig kunnen leven. Om de haverklap kwam er een andere politieke partij aan de macht en daar had het volk niets over te zeggen. Er waren geen verkiezingen, zoals in Nederland. In plaats daarvan pleegden de partijen staatsgrepen. Die gingen nooit zonder geweld. In 1979 wordt Saddam Hussein de leider van het land. Hij is een dictator en regeert het land heel streng en wreed. Hij luistert niet naar wat anderen willen. Veel mensen in Irak waren niet blij met hem. Maar dat konden ze niet zeggen. Want dan liepen ze gevaar om opgepakt en vermoord te worden. Ook in het Westen van de wereld, waren er veel tegenstanders van Saddam. Na twee Golfoorlogen (de eerste was in 1980, de tweede in 1991) was het land in maart en april van 2003 wéér in oorlog. De Verenigde Staten begonnen Bagdad te bombarderen omdat Saddam Hussein niet alle wapens wilde inleveren. Veel mensen denken dat Hussein biologische en chemische wapens heeft. Al jarenlang zijn speciale inspecteurs daarnaar op zoek. Maar tot nu toe hebben ze nog steeds niets gevonden. Door die oorlog is nu wel bereikt dat Saddam sinds 2 mei niet meer de leider van het land is. Maar het is maar afwachten hoe het in de toekomst gaat. Nu is er een tijdelijk bestuurder uit Amerika benoemd. Ze noemen hem ook wel de ‘sheriff van Bagdad’. Hij geeft leiding aan een team mensen dat bedenkt en regelt hoe het land nu weer opgebouwd kan worden. Een hele klus!

Beeld van Saddam gaat omver
Dit moment werd door televisiezenders over de hele wereld live uitgezonden. Irakese burgers trekken het 6 meter hoge beeld van Saddam op het Firdos-plein omver. Amerikaanse militairen helpen daarbij. Symbolisch is dit het moment van de val van de Irakese hoofdstad.

Zie de video online
(Windows media Player) - (RealPlayer)

Wie is Saddam?

Iedereen weet wie Saddam Hussein is, maar er zijn maar weinig mensen die hem kennen. Er is niet veel bekend over hem. Zelfs niet of hij eigenlijk nog wel leeft. Soms verschijnen er videobeelden van hem. Maar deskundigen zijn dan úren bezig om te bepalen of hij het wel écht is. Hij heeft namelijk een heleboel dubbelgangers. Bovendien weet niemand wanneer die beelden precies zijn gemaakt.

Saddam werd in 1937 geboren. Hij groeide op in het dorpje Al-Aoeja, dichtbij Tikrit. Zijn stiefvader en hij kunnen niet goed met elkaar overweg en op tienjarige leeftijd vertrekt Saddam naar een oom in Bagdad. Hij had toen al het plan om legerofficier te worden, maar zijn cijfers waren niet goed genoeg. Toen hij twintig jaar was, werd hij lid van een politieke partij: de Baath partij. Dit is een politieke partij die alle Arabieren wil verenigen. Zij willen de macht, maar dat lukt niet. Een andere politieke partij is eerder en Saddam vlucht naar Syrië omdat hij een aanslag heeft gepleegd op de leider van die andere politieke partij. In 1963 grijpt ‘zijn’ Baath partij de macht en gaat hij terug naar Irak. Zijn neef is de baas en zorgt ervoor dat Saddam een baantje krijgt. Hij moet mensen ondervragen die tegen de regering zijn. Of van wie ze dénken dat ze tegen zijn. Maar het loopt slecht af met de Baath regering en Saddam komt in de gevangenis terecht. Daar leest hij boeken van en over Hitler en Stalin (een Russische dictator). Zij worden zijn voorbeelden. Niet alleen om wat ze dachten, maar vooral door hoe ze hun tegenstanders uitschakelden. Terwijl hij nog in de cel zit, trouwt hij met zijn nichtje. Een paar jaar later ontsnapt hij uit de gevangenis. In 1969 komt zijn Baath partij opnieuw aan de macht. Vanaf dat moment gaat het goed met de carrière van Saddam. Tien jaar later wordt hij zelf de baas. Omdat hij hoopt dat zijn familie hem niet zal verraden, maakt hij belangrijke en rijke mensen van hen. De familie leeft in luxe. Maar Saddam houdt er niet alleen van om macht en geld te hebben. Hij is ook ijdel. Zo laat hij zijn kleermaker naar Europa reizen zodat die pakken van zijde kan maken volgens de laatste mode.

Ondertussen doet het volk wat Saddam wil. De burgers hebben ook weinig keus. Het is levensgevaarlijk om in opstand te komen. Er zijn wel mensen die tégen hem zijn. Maar veel van hen moesten vluchten uit Irak. Ook mensen in het buitenland wilden dat Saddam verdween. Omdat ze vonden dat hij zijn burgers slecht behandelde, maar ook omdat ze bang waren dat hij oorlog met de rest van de wereld wilde.

Bijna iedereen weet wel hoe Irak eruit ziet. Dat komt doordat het land vaak op het journaal is. Irak ligt in het Midden-Oosten en is het buurland van Turkije, Iran, Saoedi-Arabië, Koeweit, Jordanië en Syrië. In Irak ziet het landschap er verschillend uit. In het noordoosten is het Koerdistangebergte. Hier ligt ook de hoogste berg van Irak: de Kuh-e Haji Ebrahim. Die is 3600 m hoog. In het zuiden en het westen is woestijn. Bijna de helft van Irak bestaat uit woestijn. Hier leven veel verschillende rendieren, zoals buffels, antilopen, gazellen, zebra’s en giraffen. Maar ook leeuwen en luipaarden kan je hier tegenkomen. Er wordt alleen veel op deze dieren gejaagd, zodat er nog maar weinig van over zijn. Het is erg warm in het zuiden van Irak. Bij de Perzische Golf zijn de hoogste temperaturen ter wereld ooit gemeten. Maar in de bergen valt er tussen oktober en april sneeuw.

Olifant

Kikker

Kip

Bevolking
In 1998 woonden er ongeveer 21 699 miljoen mensen. De meesten zijn Arabieren. 19% zijn Koerd en bijna 2% Turkomaan. Dan is er nog 2% die deel uitmaakt van een kleine minderheidsgroep zoals de Perzen en de Armenen. De Arabieren leven in het zuidelijke deel van Irak. De Koerden wonen in de berggebieden in het noorden en de Turkomanen wonen in het noordoosten.

Bijna iedereen in Irak is moslim. Eén van de belangrijkste en oudste gebouwen is dan ook een moskee. Die staat ruim 100 kilometer ten noorden van Bagdad. Deze moskee heeft een minaret (toren) die eruitziet als een spiraal. Het is gebouwd in de 9e eeuw. Moskee van Samarra

Taal en geld
De officiële taal in Irak is het Arabisch. De taal heeft klanken die in de Europese talen niet voorkomen. Verder bestaat de taal alleen uit medeklinkers. Naast deze hoofdtaal spreken sommige mensen Engels, Koerdisch, Turks en Assyrisch.

In Irak betalen ze met de dinar (ID).

De moskee van Samarra