IndonesiŽ 
Kaart van IndonesiŽ

De skyline van JakartaIndonesiŽ bestaat uit een groot eilandengebied in Zuidoost-AziŽ. IndonesiŽ heeft 29 provincies, 2 bijzondere gebieden en 1 hoofdstedelijk bijzonder gebied met daarin de hoofdstad Jakarta. Deze bijzondere gebieden hebben de status van provincie.

 

Klimaat
De gemiddelde jaartemperatuur ligt in het gehele land rond de 26 graden Celsius. Afhankelijk van de moesson kennen de meeste delen van het land een regentijd en een droge periode; alleen op Sumatra en Kalimantan zijn de neerslagen over het gehele jaar vrij gelijkmatig verdeeld. In december, januari en februari regent het tussen Zuid-Sumatra en Oost-Timor.

Overstromingen in Java door de moesson

 

Landschap
Bossen zijn de oorspronkelijke begroeiing van IndonesiŽ en bedekken nog steeds meer dan de helft van het land. In de eilandengroep groeit circa 140 miljoen hectare regenwoud, na BraziliŽ het op een na grootste ter wereld. In de schaduw van de reusachtige bomen gaat een ongekende plantenrijkdom verscholen. Er wordt circa ťťn miljoen hectare grond per jaar ontbost, omdat de bevolkingsgroei nieuwe landbouwgronden vereist. Ontbossing door nieuwe bewoners richt grote schade aan. Een verwoestend effect op de natuur heeft echter ook het feit, dat tropisch hout een belangrijke inkomstenbron is. Hardhout

 

Dieren
Grote zoogdieren zoals beren, olifanten, neushoorns, wilde runderen en talrijke apensoorten maken deel uit van de Aziatische fauna. In Irian Jaya leven dieren die anders uitsluitend op het Australische continent voorkomen, zoals buideldieren en een grote verscheidenheid kleurrijke vogels. Er tussen ligt een overgangsgebied, met een gemengde fauna en zoogdieren zoals hertzwijnen (babiroessa) en dwergbuffels (anoa) op Celebes.

Aap

Op het eiland Nieuw-Guinea op grondgebied van IndonesiŽ werden door wetenschBoomkagoeroeappers onbekende diersoorten ontdekt. Dit gebeurde in januari 2006. Er werd een tiental onbekende kikkersoorten, boomkangoeroes en vlinders gevonden.

 

Geschiedenis
Voor de tijd van de VOC en voordat de Nederlanders IndonesiŽ inlijfden als kolonie, bestonden er tussen de 7de en 14e eeuw in IndonesiŽ op verschillende plaatsen diverse koninkrijken. Deze waren vooral gestoeld op het hindoeÔsme en het boeddhisme. Later deed de islam via de handel zijn intrede en groeide uit tot de belangrijkste religie in IndonesiŽ.De Japanners maakten een eind aan Nederlands-IndiŽ De Nederlanders werden opgesloten in kampen en de IndonesiŽrs werden gedwongen om mee te helpen met de Japanners.

LandarbeidTaal
IndonesiŽ kent een immense taalvariŽteit, vooral in Papua, maar ook op Celebes en de meeste andere eilanden. Op Java en Bali is de diversiteit een stuk kleiner. Van alle talen die de meeste van hun sprekers in IndonesiŽ hebben, is het merendeel Austronesisch. Met bijna 750 gesproken talen moet IndonesiŽ qua aantal talen alleen in Papoea-Nieuw-Guinea zijn meerdere zien.Soekarno

 

Politiek
IndonesiŽ is na de onafhankelijkheid van Nederland (in 1945 uitgeroepen door onder andere Soekarno, door Nederland officieel overgedragen in 1949) omgevormd tot een republiek. De eerste president van IndonesiŽ, Soekarno, regeerde vanaf die tijd tot aan 1968. Sinds de onafhankelijkheid heeft IndonesiŽ zes presidenten gehad. IndonesiŽ is nog steeds bezig met de democratisering van de politiek. In 2004 is de zesde president voor het eerst door het volk gekozen.

 

Middelen van bestaan
IndonesiŽ bezit grote grondstoffenvoorraden: vooral aardolie en aardgas, maar ook bauxiet, tin, koper en nikkel. IndonesiŽ is echter ook nog steeds een agrarisch land. 55% van de bevolking verdient een inkomen in de landbouw. Circa 25% van de totale export bestaat uit agrarische producten (rubber, kopra, palmolie, thee, koffie, rijst, cacao, tabak, specerijen). Hout is inmiddels de op ťťn na belangrijkste inkomstenbron.

Kunst

Schiderwerk uit BaliSchilderkunst
Op Bali heeft de schilderkunst een traditie. In het begin van de 20e eeuw kwam men met Europese kunst in aanraking die min of meer gekopieerd werd. Tegenwoordig experimenteren kunstenaars met westerse kunststijlen. De oeroude batiktechniek wordt bijvoorbeeld in Midden-Java steeds meer voor schilderijen toegepast.

Gamelan orkestMuziek
De muziek is gevarieerd, het bekendste is de gamelanmuziek, de traditionele muziek van de Javaanse en Balinese hoven. Ook alle genres van popmuziek zijn vertegenwoordigd, in de nationale taal (Indonesisch) of in lokale talen. Daarnaast zijn er ook populaire genres zoals krontjong, dangdut, campursari, jaipongan en de regionale Pop Jawa, Pop Sunda en Pop Minang met elk een eigen geluid.

 

DansenDans
Al in het verre verleden werden belangrijke gebeurtenissen in het leven van mensen door ceremoniŽle dansen begeleid. Dit wordt ook wel de wayang-dans genoemd.

Smeedwerk
De kunstvaardigheiden van de zilversmeden, die filigraanwerk maken, kun je nog steeds in Jogjakarta, West-Sumatra en op Bali bewonderen.

Houtbewerking

 

Houtsnijwerk
Veel volken zijn meesters in de kunst van houtbewerking. Aan maskers en beelden wordt vaak magische kracht toegekend. De meeste uitgelezen objecten vervaardigen de Balinese houtsnijders, die hun thema's meestal aan het hindoeÔstische geloof ontlenen. Ook bekend is het houtsnijwerk van de Asmat van Papoea (voorheen Irian Jaya).

Batik

 

Textiel
Batik, ikat, songket en endek... de lijst met stofbewerkingstechnieken in IndonesiŽ is lang. Vanwege hun schoonheid worden de stoffen overal ter wereld gewaardeerd. Deze stoffen worden ter gelegenheid van bijzondere ceremonies gedragen.

 

Vliegers
Er worden door het hele land verschillende soorten vliegers gemaakt. Dit kunnen kleine, maar ook grote vliegers zijn. Je kunt ze in allerlei verschillende dieren krijgen. Van draken tot aan kikkers.