GA DOOR DE POORT...

 

 

India is een enorm land in AziŽ:
95 keer zo groot als Nederland.
Het heeft wel een miljard inwoners! De hoofdstad is New Delhi.

India
De vlag: Oranje is de kleur van de Hindoes. Het betekent "moed". Groen is van de moslims. Het staat voor "geloof". De witte balk geeft "hoop": op vrede tussen de moslims en de Hindoes.

 

Het hindoeÔsme is er de belangrijkste godsdienst.
De hindoes geloven in een God, maar die kan er iedere keer weer anders uitzien, met een andere naam. Zo zijn er eigenlijk een heleboel verschillende goden.
De belangrijkste zijn Brahma, Vishnu en Shiva.

Bombay

Een van de grootste steden is Bombay. Er wonen net zoveel mensen als in heel Nederland. Dat de Engelsen lange tijd de baas zijn geweest kun je nog goed zien aan veel gebouwen. Zoals de "Gateway of India". De "poort" van deze havenstad. Maar ook een poort van ons, het westen, naar het oosten.

In 1947 werd India een onafhankelijk land. Gandhi was de grote leider. Hij wilde dat de mensen geen geweld gebruikten. Maar helaas gebeurde dat toch. Het land werd opgedeeld in twee staten: India voor de Hindoes en Pakistan voor de moslims. Toch wonen er in India nu ook nog veel moslims. Soms zijn er spanningen, maar meestal leven Hindoes en moslims goed met elkaar samen. Er is ook een kleine groep christenen.

In de hele wereld zijn IndiŽrs beroemd om de mooie stoffen die ze weven en verven. Hoe trots ze daarop zijn laat het spinnewiel zien, het charkha. Het betekent ook: beweging en verandering.