Honduras

BANANEN
EN
ORKANEN


Mitch

Dit jongetje was bij zijn geboorte al wereldberoemd.
Zijn naam: Mitch!

In oktober vorig jaar raasde de orkaan Mitch over Midden-Amerika. Een orkaan is een hele zware storm. Grote orkanen krijgen altijd een naam, zoals bijvoorbeeld George of Andrew.
Mitch zorgde ervoor dat huizen wegwaaiden en rivieren overstroomden. Meer dan 5 duizend mensen kwamen om en nog veel meer werden dakloos. Het was niet de eerste keer dat een orkaan voor een grote ramp zorgde in het gebied. 25 jaar geleden kwam de orkaan Fifi "op bezoek". Toen stierven 12 duizend mensen.

Indianen
Midden-Amerika verbindt als een soort brug Noord- en Zuid-Amerika. 500 jaar geleden woonden er in dit gebied alleen Indianen. En van de oudste indianenvolken waren de Zapoteken. Zij leefden in het zuiden van Mexico, in de provincie Oaxaca. De rest van Midden-Amerika hoorde bij het rijk van de Maya’s. In Oaxaca leven nu indianen die afstammen van de Zapoteken. De indianen in Honduras stammen af van de Maya’s.

 

HondurasHonduras
Honduras is een land in Midden-Amerika. Er wonen ruim 6 miljoen mensen. Honduras is drie keer zo groot als Nederland. De hoofdstad heet Tegucigalpa. Honduras is een bergachtig land. De witte baan in de vlag staat voor dat land. De twee blauwe banen staan voor de twee oceanen waar Honduras tussen ligt: de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. De vijf sterren zijn vijf Midden-Amerikaanse landen die met elkaar samenwerken.

 

Cortez
In 1519 landde de Spanjaard Cortez met 500 soldaten aan de kust van Mexico. Binnen korte tijd veroverden de Spanjaarden de landen van Midden-Amerika. De indianen die er woonden werden onderdrukt. De Spanjaarden namen de grond af van de indianen en begonnen grote landbouwbedrijven, plantages.

 

Mengelmoes
Pas in de vorige eeuw kwamen de bewoners in opstand tegen de Spanjaarden. En uiteindelijk werden ze weer baas in hun eigen land. Maar Spaans is nog steeds de taal die gesproken wordt. Ook op de scholen is alles in het Spaans. De mensen die nu in Honduras wonen zijn een mengelmoesje van indianen en Spanjaarden. Zij worden ladinos genoemd. Een klein deel van de Hondurezen bestaat uit de achter-achter-kleinkinderen van de slaven die ooit uit Afrika kwamen. Zij wonen vooral langs de noordkust.

 Bananen

Bananen
Nadat de Hondurezen weer eigen baas waren, kwamen Noord-Amerikaanse boeren naar Honduras. Zij bedachten dat bananen heel goed konden groeien in dit land. Ze legden grote bananen-plantages aan. De Hondurezen moesten hard werken op die plantages voor een laag salaris. Er werden zoveel bananen verbouwd, dat Honduras een bananenland werd genoemd. De bananen werden verkocht aan het buitenland. Maar alleen de Noord-Amerikaanse bazen van de plantages werden hier rijk van. De rest van de Hondurezen had geen grond en bleef arm. De rijke grootgrondbezitters hadden veel macht, ook over de regering. Ze wilden geen grond afstaan aan de kleinere, arme boeren.


Mitch
De boeren probeerden met hun kleine stukjes grond geld te verdienen. Maar het was niet gemakkelijk. Ze kregen weinig geld voor wat ze verbouwden. En toen kwam Mitch, de grote orkaan. In vijf dagen blies Mitch huizen en bomen omver. Rivieren overstroomden, waardoor alles onder een dikke modderlaag kwam. De oogsten gingen verloren en veel gereedschap werd door het water meegesleurd.
Honduras is een arm land. Geld om alles opnieuw op te bouwen is er niet. De hele wereld wilde de mensen in Honduras helpen. Overal werd geld ingezameld. Ook in Nederland. Er werd veel geld opgehaald. Maar het zal nog lang duren voordat alles in Honduras weer is zoals voordat Mitch kwam. De regering wil met het geld eerst de grote wegen en bruggen repareren. De kleine boeren, die het altijd al moeilijk hadden, zullen er voorlopig niet op vooruit gaan.
Tijdens de orkaan werd, ergens in Honduras, een jongetje geboren. Zijn moeder was heel blij dat ze de orkaan hadden overleefd. Daarom noemde ze haar zoontje Mitch. Alle televisiecamera’s die gekomen waren om de ramp te filmen, gingen een kijkje nemen bij deze Mitch en zijn moeder. Ze wilden de wereld laten zien dat er, ondanks de verschrikkelijke ramp, ook iets goeds was gebeurd. En zo werd de kleine Mitch wereldberoemd.