guinea-bissau-kaart.jpg (110153 bytes)flag-guin-bis.gif (6848 bytes)Guinea-Bissau

Guinea-Bissau is een klein landje aan de westkust van Afrika. De hoofdstad is (je raadt het al) Bissau en daar woont 20% van de bevolking van het land. In totaal leven er 1300.000 mensen op een oppervlakte van 36.000 vierkante kilometer. Het land is iets minder dan drie keer de grootte van Connecticut (één van de provincies van de Verenigde Staten). Ten noorden van het land ligt Senegal, ten zuiden ligt Guinea.

 

Kumba YalaGuinea-Bissau was in de zestiende en zeventiende eeuw een kolonie van Portugal. Die Portugezen brachten veel inwoners van het land naar de plantages in Brazilië. Die slaven werden verscheept vanuit de haven van Cacheu: nog steeds één van de belangrijkste steden van Guinea-Bissau. Na de Portugezen kwamen de Britten en Fransen de baas spelen in het land. Daarna overwon Portugal het land weer en bleef het tot 1851 één van hun overzeese provinciën. In 1994, twintig jaar nadat het land onafhankelijk werd van Portugal, werden er voor het eerst presidentsverkiezingen gehouden. Vijf jaar later grepen hoge militairen de macht en voerden een dictatoriaal bewind. Regeringstroepen die werden gesteund door het buurland Senegal gingen vechten met die militaire junta en er vielen honderdduizenden slachtoffers. Behalve de gewonden en doden, werd ook de hele infrastructuur van Guinea-Bissau vernield. Nu is er wel weer een nieuwe president (Kumba Yala), maar de gevolgen van de burgeroorlog voor de economie zijn nog steeds duidelijk merkbaar. Guinea-Bissau komt nu voor in het rijtje van de tien armste landen ter wereld.

 

Cashew aan de boomEr was een tijd dat Guinea-Bissau veel cashewvruchten (de steeltjes van deze vrucht ken je vast wel: de gelijknamige nootjes in de vorm van niertjes) exporteerde, maar door tegenvallende oogsten is dat de laatste paar jaar veel minder geworden. Nu verkopen ze vooral vis aan het buitenland. Verder verdienen ze wat aan het verbouwen van pinda’s en zijn andere landen blij met hout uit de bossen van Guinea-Bissau. De bewoners van Guinea-Bissau eten vooral rijst en vis.

 

Fula mensenDe bevolking van Guinea-Bissau bestaat voor 99% uit Afrikanen. De rest is Europees of heeft het bloed van zowel Afrika als Europa in zich. Er zijn verschillende stammen in Guinea-Bissau. De grootste groep zijn de Balanta (ruim één op de vier personen is van deze groep). De Fula is een andere grote stam. De officiële taal in het land is Portugees. Verder spreken ze er creools en andere Afrikaanse talen zoals Peul, Belanta en Madé.

flag-guin-bis.gif (6848 bytes)Ook de vlag van dit Afrikaanse land heeft de populaire kleuren rood, groen, geel en zwart. Net als de vlag van bijvoorbeeld Ethiopië. Het zijn populaire kleuren door de betekenis. Zo staat rood voor het bloed dat is gevloeid tijdens de slavernij periode. Geel staat voor de zon en groen voor de aarde.

 

Munt uit Guinea-BissauGBwell.jpg (22127 bytes)Wat wij als kunst uit Guinée-Bissau zien, wordt in het land zelf vooral gebruikt tijdens rituelen. Bekend en beroemd zijn de houten beeldjes en dierenmaskers die er levensecht uitzien. In het droogseizoen wordt er met die maskers (vaak op een stok gebonden) gedanst tijdens bijvoorbeeld rituelen voor één van hun beschermgoden: Elek. Dit is de kop van een vrouwtjesvogel.