HamiduSCHOLEN VOOR SCHOLEN - Ghana

Hamidu tuurt over het water. Daar heel ver weg ligt Nederland. Eerst had hij van dat kleine landje nog nooit gehoord. Maar nu weet Hamidu er alles van. Onze vlag heeft hij zelfs op de boot geschilderd. Een stukje Nederland in Ghana!

 

Vissers van Madina, Accra.

 

 

 

 

Hamidu woont in Madina, een grote wijk van Accra. Hamidu is 14 jaar. Zijn vader is visser. Het is heel druk 's morgens als de vissersvloot uittrekt. Hamidu mag ook wel eens mee. Als hij niet naar school hoeft tenminste.

 

855ghana3.jpg (14893 bytes)Nieuw gebouw
Nu heeft Hamidu voorlopig geen tijd. Want het nieuwe schooljaar is begonnen. Samen met Atiga, zijn broertje van 12 jaar, gaat hij elke dag naar school. Hamidu zit op de MAVO, Atiga op de basisschool. Maar ze zitten samen in één gebouw. Het schoolgebouw is helemaal nieuw. Toen het schooljaar al begonnen was, in september, kwam de benedenverdieping pas klaar. Het geld om die te bouwen is gekomen van een school in Nederland. Kinderen van het Knippenberg-college in Helmond hebben een actie gehouden. Ze hebben 32 duizend gulden opgehaald!

 

Twee groepen
Op de school in Madina zitten duizend leerlingen. Omdat het zo warm is in Ghana, is de normale schooltijd van half acht 's morgens tot twee uur 's middags. Maar vanwege het grote aantal moeten ze de leerlingen nu in twee groepen splitsen. De school begint vroeger, zodat sommige klassen in de morgen kunnen komen, andere klassen in de middag. Goed is dat eigenlijk niet, want in de hitte doe je niet zo veel. En de leraren moeten heel laat blijven. Voor veel kinderen in Accra is geen goede schoolruimte en geen goed lesmateriaal.

 

Actie
De Nederlandse pater Koos Janssen is de pastor van de parochie in Madina. Al dertig jaar werkt pater Koos in Ghana. Maar af en toe komt hij even terug in Nederland. Een half jaar lang is hij op het Knippenberg-college komen vertellen over de school in Ghana. Waar lang niet genoeg ruimte was voor de leerlingen, maar ook geen geld voor een nieuwe school. Heel enthousiast heeft het het college in Helmond toen actie gevoerd. Ze hielden een sponsortocht en een fancy-fair.

Wonen in Ghana.

 

Bovenverdieping
Met het opgehaalde geld kon een begin worden gemaakt met de bouw van de school. Tenminste: met de benedenverdieping. Omdat er zoveel leerlingen zijn, zou er eigenlijk nog een bovenverdieping moeten komen. Bij de bouw is er al rekening mee gehouden, dat die erop geplaatst kan worden. Maar zo'n verdieping kost veel. Pater Koos hoopt dat er nog andere scholen in Nederland zijn, die een handje willen helpen.

 

In Adenta, een andere wijk van Accra, is pas een school gebouwd. Ook hier is dringend een bovenverdieping nodig. Misschien wil jouw school wel actie voeren voor één van deze scholen in Accra. Meer informatie kun je krijgen bij Henk Zengers, procuur SMA, tel. 026 - 3333900.
Ook MISSIO ondersteunt de bouw van scholen in Afrika, bijvoorbeeld in Uganda, Zambia en Madagaskar. Voor informatie: tel. 070 - 304 74 44.

 

School in Kumasi

Helemaal klaar is deze MAVO- en basisschool in Kumasi, een andere grote stad in Ghana. De bouw ervan is mogelijk gemaakt door het Candea-college in Zevenaar.

 

Ghana ligt aan de kust van West-Afrika. Het is 6 keer zo groot als Nederland. Er wonen ongeveer 16 miljoen mensen, iets meer dan in Nederland dus. De hoofdstad van Ghana is Accra. Het is een grote stad; er wonen meer dan 1 miljoen mensen.

 Ghana

 

Ghana werd vroeger Goudkust genoemd. Er werd veel goud gedolven. Nu is dat nog steeds één van de belangrijkste exportproducten van het land. Ook een belangrijk product is cacao, waarvan in Europa al in de vorige eeuw chocoladerepen werden gemaakt. De Europeanen betaalden veel geld voor de cacao. Toen het wat slechter ging in de cacao-handel en het land armer werd, verhuisden veel Ghanezen naar andere landen. Ook in Nederland wonen veel Ghanezen, vooral in Amsterdam.

Aan de Ghanese kust liggen forten met een Nederlandse naam. In de 17e eeuw maakten Nederlandse schepen zich, samen met anderen, schuldig aan handel in slaven. Ze werden naar Suriname gebracht, waar ze hard moesten werken op de plantages.

Meer over Ghana op de KLAP site... klik hier voor SLAVERNIJ en VERONICA