ETHIOPIň  

EthiopiŽ is een land in Oost-Afrika. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, SomaliŽ, Kenya en Soedan. De hoofdstad, Addis Abeba, is centraal gelegen en is omgeven door een uitgestrekt en vruchtbaar hooggebergte. Het is het land waar de Blauwe Nijl ontspringt (in het Tana-meer), die samen met de Witte Nijl en de eveneens in EthiopiŽ ontspringende Tekeze-rivier de Nijl vormt.
EthiopiŽ is onderverdeeld in negen staten of autonome regio's (kilil): Afar, Amara, Benshangul-Gumaz, Gambela Hizboch, Hareri Hizb, Oromiya, Sumale, Tigrai en Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch, en twee administraties (astedadar): Addis Abeba en Dire Dawa.

Salomo ontvangt de koningin van ShebaGeschiedenis
Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond EthiopiŽ bekend onder de naam AbessiniŽ, hoewel EthiopiŽ reeds voor die tijd de officiŽle naam is van het land. Het Ethiopisch vorstenhuis stamt volgens de traditie af van de bijbelse koning Salomo, die een romance zou hebben gehad met de koningin van Sheba. De uit deze relatie geboren Menelik I, zou de grondlegger zijn van de Salomonische dynastie.
In 1935 viel ItaliŽ EthiopiŽ aan en wist het zwakke Ethiopische leger in 1936 te verslaan. Ook gebruikten de Italianen grootschalig mosterdgas in aanvallen op de burgerbevolking. De toenmalige keizHaile Selassier Haile Selassie verbleef sindsdien in ballingschap in Londen.
In 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd EthiopiŽ door de Britten op de Italianen veroverd. De keizer keerde naar EthiopiŽ terug en zette zijn moderniseringsbeleid voort. In 1960 pleegden leden van de keizerlijke lijfwacht een mislukte staatsgreep. Sindsdien waren er guerrillabewegingen actief tegen het keizerlijke bewind en streefde men naar een constitutionele monarchie. 
In januari 1974 pleegden militairen een staatsgreep en installeerden een militaire raad, de DERGUE.
Sinds het begin van de jaren tachtig woedde er een burgeroorlog in EthiopiŽ. Het populaire Ethiopische Volksrevolutionaire Democratische Front (EPRDF) voerde een guerrilla tegen het communistische bewind in Addis Ababa. Ook was EthiopiŽ in oorlog met de Eritrese verzetsbewegingen die naar een onafhankelijk Eritrea streefden.
De nieuwe grondwet van 1994 gaf de provincies verregaande autonomie. In 1996 werd Zenawi premier, het belangrijkste regeringsambt.

Addis AbabaStaatsinrichting
Volgens de grondwet van 1994, die de grondwet van 1987 verving, is EthiopiŽ een democratische en federatieve staat met als staatshoofd een president die direct gekozen wordt voor een periode van zes jaar. De macht van de president is echter beperkt en meer ceremonieel. De macht van de premier is echter aanzienlijk. De premier wordt geleverd door de grootste partij in het parlement. EthiopiŽ is een federatie. De autonomie van iedere provincie of regio (de grenzen van de provincies zijn langs etnische lijnen getrokken) is verregaand. Een provincie heeft het recht om uit de federatie te stappen en een onafhankelijk land te vormen.De ark van het verbond, in EthiopiŽ?

Godsdienst
De voornaamste godsdienst van EthiopiŽ is het christendom. Ca. 57% van de bevolking is lid van de Ethiopische Orthodoxe Kerk. De Ethiopisch Kerk ziet Jezus Christus vooral als God. De Patriarch (de leider van deze kerk) resideert in Addis Ababa. Tot 1974 was de Ethiopische Orthodoxe Kerk de staatskerk. De Ethiopische bijbel is veel uitgebreider dan de bijbels in het overige christendom, omdat de Ethiopische orthodoxie nooit een canon schriftelijk vastlegde. Een klein aantal EthiopiŽrs is katholiek of protestants.
De islam is de tweede godsdienst in EthiopiŽ. 31% Van de bevolking is islamiet. De Ethiopische islam is niet streng.
Ruim 11% van de bevolking hangt het animisme na.