Eritrea

EritreaEritrea is een land in het oosten van Afrika en is ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Het grenst aan Sudan in het oosten, EthiopiŽ en Djibouti in het zuiden en de Rode Zee in het westen. Eritrea heeft 3,5 miljoen inwoners, verdeeld over negen verschillende volken. De twee grootste groepen zijn de Tigrinya en de Tigre. In de steden wonen daarnaast ook veel IndiŽrs, Arabieren en Italianen.

 

AsmaraRome in Oost-Afrika
In het hoogland van Eritrea ligt de hoofdstad Asmara. Vreemden die de stad voor het eerst zien, denken dat ze in ItaliŽ terecht gekomen zijn. Van 1890 tot 1941 was Eritrea een Italiaanse kolonie. In die tijd zijn veel huizen en kerken gebouwd. De Italianen bouwden op dezelfde manier als in hun eigen land. En zo wordt Asmara nu wel het Rome van Afrika genoemd.

 

Taal
Als je met zoveel verschillende volken bij elkaar woont, is het lastig om elkaar te verstaan.
De officiŽle talen van Eritrea zijn Tigrinya en Arabisch. Op school leren de kinderen ook Engels. In het middelbaar onderwijs worden de lessen zelfs in het Engels gegeven.

Zo begroet je elkaar in het Tigrinya:

Hallo = Selam
Hoe gaat het met jullie? = Kemej alochum?
Goed = Tzubuq
Tot ziens = Bdehan Jereaejena

In Eritrea wordt een ander alfabet gebruikt.
Probeer de letters maar eens na te tekenen.
Tigrinya

 

InjeraInjera met wot
Eritrea is een droog land, waar weinig regen valt. In het hoogland rond en ten zuiden van Asmara valt nog de meeste regen en ligt de beste grond. De mensen leven er van de landbouw. Ze verbouwen allerlei soorten graan en peulvruchten, katoen, groente en fruit. Het voornaamste gewas is teff, een plaatselijke gierstsoort. Hiervan wordt een soort grote broodpannenkoek gemaakt, injera. Deze wordt gegeten met verschillende soorten wot. Wot is een scherpe saus van pepers en peperkorrels, nootmuskaat en andere kruiden met vlees, vis of groente. Je eet het gerecht met je rechterhand, waarbij je een stuk van de injera gebruikt om de wot op te scheppen.

Nomaden en...
In de kustvlakte van Eritrea valt weinig regen. Het is er erg heet en er groeit weinig. De meeste mensen hier zijn veehouders. Met hun runderen, schapen, geiten en dromedarissen trekken ze rond op zoek naar eten. Leer en huiden zijn een belangrijk exportproduct van het land.

Gezocht: Vissers!
De Rode Zee zit vol vis. Dat is pas voedzaam. Maar... dan moet die vis wel eerst gevangen worden!
De meeste vissers zijn gevlucht tijdens de Ethiopische overheersing. Bijna niemand weet meer hoe je moet vissen.

Allemaal zitten blijven!
Ongeveer 80% van de bevolking van Eritrea kan niet lezen of schrijven. Dertig jaar was Eritrea in oorlog met EthiopiŽ om de onafhankelijkheid te bevechten. In die jaren kwam er van onderwijs niet veel. Nadat de EthiopiŽrs in 1991 het land verlieten, besloot de regering van Eritrea dat iedereen recht heeft op onderwijs. Het onderwijs zou voortaan gratis zijn.
KoffiebonenOmdat alle Ethiopische onderwijzers teruggingen naar hun eigen land, waren voor 60% van de klassen opeens nieuwe leerkrachten nodig. In de zomer van 1991 bleek, dat bijna geen van de leerlingen genoeg kennis had om het examen te halen. Samen met de ouderraden en de schoolbesturen werd besloten, dat alle kinderen dat jaar bleven zitten!

Monnikendrank
Eritrea is een van de eerste landen, waar koffie gedronken werd. Volgens de verhalen zagen monniken uit de provincie Kaffa in EthiopiŽ geiten knabbelen aan de vruchten en bladeren van wilde koffiestruiken. Tot hun verwondering bleken de geiten daarna veel meer energie te hebben.
De monniken, die tijdens hun nachtelijke gebeden nogal eens moeite hadden om hun ogen open te houden, wilden ook wel zo’n opkikkertje. En zo kwamen ze op het idee om van de bonen een drank te maken!

Nederlandse blauwhelmen
In 1998 brak er opnieuw een oorlog uit met buurland EthiopiŽ. De beide landen konden het niet eens worden over de plaats van de grens. In juni 2000 werden ze het eens over een staakt-het-vuren. De VN-vredesmacht UNMEE moet in de gaten houden of de beide landen zich aan het bestand houden. Naast militairen uit Kenya, JordaniŽ, Denemarken en Canada proberen ook ruim duizend Nederlandse militairen de vrede te bewaren.

 

Vlag
3dflagseritr2wl.gif (49243 bytes) De vlag van Eritrea bestaat officieel pas sinds 1993. Rood staat voor het bloed dat vergoten is tijdens de strijd om de onafhankelijkheid. Blauw is de rijkdom van de zee en groen de landbouw. De olijftakken vormen het staatswapen.