kaart egypte.jpg (104284 bytes)Egypte

Egypte is een deel van het afrikaanse continent en is in totaal 1.001.450 vierkante kilometers groot, waarvan 6.000 vierkante kilometer water is. Nederland past dus wel 24 keer in Egypte. Arabisch is de officiële taal van Egypte, daarnaast spreken ze Engels en soms wat Frans.


vlag_egypte.gif (7891 bytes)De vlag bestaat uit drie horizontale banden: rood, wit en zwart. Met in het midden het nationale embleem. Dit is een schild met een goude adelaar boven een papyrusrol met de naam van het land in het Arabisch.

 

De Sinaï bergKlimaat en landschap
Egypte heeft een woestijnklimaat; zeer heet in de zomers, droog en zonnig. Minder dan 1/10 van het land is gecultiveerd. De overige 90% bestaat grotendeels uit woestijnen zoals de Libische woestijn in het westen, een deel van de sahara en de arabische woestijn bij de Rode Zee en het Suez kanaal. Het echte leven speelt zich grotendeels rond de Nijl af. De hoogste berg in Egypte is de berg Katherina (2637 m) in de Sinaï woetsijn vlak bij de bekendste berg Sinaï waar Mozes de tien geboden heeft ontvangen.

Cairo City

Caïro
In heel Egypte wonen ongeveer 70 miljoen mensen waarvan er 16 miljoen in de hoofdstad Caïro wonen.
Caïro is de grootste stad van heel Afrika. De naam betekent "Stad van overwinning". De stad ligt vlak bij de delta van de Nijl en de rivier loopt dwars door de stad heen
. De stad bestaat al meer dan 6000 jaar maar is toch ook wel met zijn tijd meegegaan.

Mohammed Ali moskee in CaïroReligie
In Egypte is de bevolking voor het merendeel Moslim. Daarnaast is er ook nog een klein percentage Koptische Christenen (6%).

 

Het weer
De zomer is in een groot deel van Egypte heet en droog. Van mei tot september kan de temperatuur in de woestijn overdag wel tot 46 graden Celcius komen en ´s nachts rond de 14 graden. Tijdens de winterperiode koelt het ´s nachts af tot rond het vriespunt. Rond de Nijldelta en de Middellandse Zee, daar is het aangenaam vertoeven in de zomer met 37 graden overdag en 14 graden ´s avonds. Rond de Middellandse Zee regent het per jaar ongeveer 200 mm en in Caïro regent het per jaar maar 20 mm. In de woestijnen van Egypte regent het maar eens in de paar jaar.

Kameel met suikerriet

 

graan

Landbouw
Landbouw is belangrijk voor het eigen land. 40% van de bevolking werkt in de landbouw. Ze verbouwen het meest: katoen, rijst, tarwe, suikerriet en maïs. Vruchtbare grond is alleen langs de rivier de Nijl te vinden op een smalle strook van 2 tot 5 kilometer aan beide kanten. Bij de Nijldelta in het noorden is het gebied uiteraard een stuk groter. De Nijl laat daar al eeuwenlang zijn vruchbare modder achter.

 

 

Nile2.jpg (16095 bytes)De Nijl
De bron van de Nijl ligt in twee rivieren. Deze twee rivieren komen tezamen bij Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Deze twee rivieren zijn de Blauwe en de Witte Nijl maar na samenkomst heet de rivier alleen maar de Nijl. Als je vervolgens afzakt met de stroming van de Nijl kom je langs vele tempels die er door de tijd heen geplaatst zijn.
Het vruchtbare water van de Nijl is absoluut noodzakelijk om te kunnen overleven in dit verder zo droge  land. Al in de oudheden werd er gebruik gemaakt van een systeem van kanalen en een soort waterpomp, de shaduf. Deze systemen moesten er voor Pyramide langs de Nijlzorgen dat het water landinwaarts kwam en daar ook voor bevochtiging van de oogst kon zorgen. Van origine groeit er langs de rivier ook nog eens heel wat fruit; dadels, sinaasappelen, vijgen en bananen. 
De Nijl is een enorme belangrijke bron van inkomsten voor de Egyptenaren. Naast het water dat de Nijl levert voor de landbouwgrond, gebruiken de Egyptenaren de Nijl ook als een belangrijke toeristische trekpleister. Niet direct natuurlijk, maar er worden talloze Nijlcruizes aangeboden die de horden toeristen moeten vervoeren naar de mooie plekken en steden die aan de Nijl liggen. Wekelijks varen tussen Luxor en Aswan wel 50 boten op en neer.