SNEEUW OP DE EVENAAR

Sneeuw op de evenaar in EcuadorEcuador ligt in Zuid-Amerika. De hoofdstad heet Quito (spreek uit: Kito). "Ecuador" betekent "evenaar", want het land ligt precies op de evenaar.
Ecuador is 7 keer zo groot als Nederland. Het land bestaat uit drie delen. In het westen ligt de kustvlakte, in het oosten het grote regenwoud van de Amazone. Daartussen ligt de Andes. En van de grootste gebergten van de wereld.
In de Andes ligt Riobamba. Een stad ingeklemd tussen vier grote vulkanen. Boven op de bergen ligt sneeuw. Maar in de stad zelf kan het heel warm zijn.
In Ecuador wonen minder mensen dan in Nederland, ongeveer 11 miljoen. Deze mensen wonen bijna allemaal in de kustvlakte of het hooggebergte. Ecuador is een van de armste landen in Zuid-Amerika.

Honderden jaren geleden woonden er al indianenvolken. In 1531 kwamen de Spanjaarden naar Ecuador. Ze waren vooral op zoek naar goud. De indianen moesten voor de Spanjaarden werken. Pas in 1830 mochten de Ecuadorianen weer baas worden in eigen land. De taal van de Spanjaarden bleef, maar veel indianen spreken ook weer hun eigen taal.

De helft van de bevolking is nakomeling van de indianen en de Spanjaarden. Een mengelmoesje dus. Dat noemen ze mestiezen. Een derde van de bewoners is indiaan. Er zijn wel tien verschillende indianengroepen. De blanken en mestiezen vonden hun cultuur beter. De indianen werden onderdrukt, hadden weinig rechten en waren arm. Er werd niet naar hen geluisterd.

Vlag
De gele balk staat voor zonneschijn, graan en rijkdom. Blauw staat voor de zee, de rivieren en de lucht. De rode balk herinnert aan het bloed van de strijders voor vrijheid.