Vlag van ColombiaColombia

In Colombia vind je de mooiste regenwouden, bergen en stranden. De steden zien er liefelijk uit, de mensen zijn hartelijk. Colombia is aan de buitenkant een prachtige parel op het Zuid-Amerikaanse continent. Helaas wordt het land sinds 1948 geteisterd door burgeroorlog, geweld en intimidaties. In de media heeft het land de bijnaam ‘Locombia’, wat ‘het krankzinnige land’ betekent.

ColombiaVoordat de Europeanen in de 16e eeuw Zuid-Amerika binnenvielen, waren waarschijnlijk de Inca’s het machtigste volk in dit gebied. Zij hadden aan de westkust een rijk opgebouwd dat zich uitstrekte van het tegenwoordige Ecuador tot aan Chili. De Europeaan Alonso de Ojeda, een tijdgenoot van Columbus, ontdekte in 1499 het land Colombia. De kust werd nog enkele malen bezocht, tot het gebied in 1525 werd veroverd. Samen met de huidige buurlanden Ecuador, Venezuela en Panama kreeg het de naam Nieuw-Granada. Pas na de onafhankelijkheid in 1810 veranderde de naam in (Groot-) Colombia. De bevolking is een mix van Indiaans, Spaans en Afrikaans bloed, ook in kunst en folklore hebben de culturen zich verenigd.

 

Pico Cristobal Geografie
Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het totale landoppervlak is ongeveer 31 keer groter dan Nederland. Hoofdstad is Bogota. Het noordelijk deel heeft een kustlijn van 1600 kilometer aan de Caribische Zee, in het westen een iets kleinere kuststrook aan de Stille Oceaan. Daar vind je prachtige witte stranden. De Andes ligt met zijn hoge toppen dwars over Colombia, met als hoogste punt Pico Cristobal (5775 m). In het Andesgebied wonen de meeste Colombianen, en zijn de meeste koffieplantages. Colombia heeft behalve bergketens, ook savannen, laagvlaktes en tropisch regenwoud.

Brilbeer

Flora en Fauna
In het regenwoud groeien veel zeldzame soorten orchideeën, maar ook walnootbomen, mahonie, rubberplanten, vanillestruiken, gember en diverse soorten bonen. In de moerassige kuststreken zijn veel mangrovebomen en er groeien palmen. Er leven ook veel soorten dieren als jaguar, poema, apen. Slangen zijn er ook, net als vogels zoals condor, gieren, toekans en papegaaien. In de Andes komt onder meer de brilbeer voor.

 

MayaBevolking
De eerste bewoners van Colombia waren de Maya’s. In 1525 namen de Spanjaarden het land in hun bezit en vermoorden veel van de oorspronkelijke bewoners. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan rassen in het land: mestiezen (Indiaans-Spaans), mulat (blank – Afrikaans), Zambo (Indiaans-negroide). Ongeveer 20% is van Europese afkomst. De totale bevolking bestaat uit zo’n 35, 5 miljoen mensen. De meeste mensen wonen in de steden. De officiële taal is Spaans. Ruim 90% van de Colombianen is rooms-katholiek.

 

Andres Pastrana, president van Colombia

Bestuur
Colombia is een republiek met als president Andres Pastrana. Het land wordt sinds 1840 door linkse liberalen en rechtse conservatieven geregeerd. De president en vicepresident worden gekozen middels algemene verkiezingen voor een periode van vier jaar. In de grondwet is vastgelegd dat enkele zetels in het parlement zijn voorbehouden aan de Indianen en de Afro-Colombianen. Het Colombiaanse bestuur regeert vanuit de regel ‘mijn wil is wet’. Als mensen niet luisteren, grijpt het leger in. Aan de andere kant zijn veel verzets- of guerillabewegingen actief. De bevolking is er vaak de dupe van. Er zijn ook veel drugsbaronnen in dit land, die mensen het leven zuur maken. Meer dan één miljoen burgers zijn voor deze heren gevlucht.

 

Canabis

Economie
Colombia is een belangrijke koffie- en goudproducent. Belangrijke handelspartners zijn VS, EU, Andesgebied en Japan. De economie in dit land wordt beheerst door ongeveer 200 families. Dertig procent van hen werkt in de landbouw, 24% in de industrie en mijnbouw, en 46% in handel en transport en in de dienstensector. Belangrijkste exportproducten zijn koffie, goud, petroleum en bananen. Ook worden er producten uitgevoerd die officieel verboden zijn. Het zijn cocaïne, heroïne en cannabis. Deze worden geteeld in het Andesgebergte. Illegale telers en handelaren nemen vaak met grof geweld het land van de oorspronkelijke bewoners in bezit. Soms mogen de inwoners blijven, mits ze bereid zijn tegen een hongerloon op de plantages te werken. De illegale telers maken vaak met elkaar ruzie, wat voor bloedige toestanden zorgt. De regering doet hier weinig tegen.

 

 

Vlag van ColombiaVlag
De Colombiaanse vlag heeft net als de Nederlandse vlag drie vlakken, maar de vlag van Colombia heeft de kleuren geel, blauw, en rood. Het blauwe en rode gedeelte samen is even groot als het gele vlak erboven. Het gele vlak betekent het land (aarde), het blauwe de oceaan en het rode het vergoten bloed. De kleuren van de vlag werden bedacht door vrijheidsstrijders uit Spanje, die destijds over Zuid-Amerika regeerden. De Colombiaanse vlag is in 1861 aangenomen en tot op de dag van vandaag het wapperende symbool van Colombia.

 Voor meer informatie: