MIDDEN VAN DE WERELD - China

Landkaart van ChinaChina is na Canada het grootste land land ter wereld. De hoofdstad heet Beijing. Peking zeggen wij. China is het land met de meeste inwoners. En op de vier mensen is Chinees.

 

Middelpunt
De naam "China" komt van de eerste keizer: Tj'in. Maar de Chinezen zelf noemen hun land Zhonguo. Dat betekent: "Rijk van het midden". Ze beschouwen het als het middelpunt van de wereld. Met al vierduizend jaar lang de hoogste beschaving.

Dak
De mensen wonen vooral in het oosten aan de kust. Het westen is dunbevolkt. Daar ligt het hoogste gebergte ter wereld, de Himalaya. Op dit "dak van de wereld" wonen de Tibetanen.
De Yangtze is na de Mississippi en de Nijl de langste rivier ter wereld. Er zijn vaak grote overstromingen.

 

Chinezen!!

Volken
De meeste mensen horen bij de Han-Chinezen. Maar er wonen nog 56 andere volken. Zoals de Dai, de Mongolen en de Tibetanen. Alle volken hebben hun eigen taal en gewoonten.

 

Tibetaanse monikkenTibetanen
Tibet was vroeger een zelfstandig land. In 1950 heeft China dit gebied veroverd. De boeddhistische Tibetanen mochten hun godsdienst niet meer uitoefenen. Hun leider, de Dalai Lama, moest vluchten. Veel Tibetanen willen dat hun land weer zelfstandig wordt. De Chinese regering noemt hen opstandelingen. Sommige Tibetanen komen daarom in de gevangenis terecht.

 

 

 

De verboden stadVerboden Stad
Beijing is een hele oude stad. Ze bestaat al meer dan 3000 jaar. In de loop der eeuwen zijn er fantastische paleizen gebouwd. Zoals de Verboden Stad. Daar woonde de keizer. Alleen hij, zijn familie en zijn bedienden mochten er binnenkomen. De daken hebben goudgele pannen. Geel is de keizerlijke kleur. Alleen de keizer mocht gele kleren dragen.

 

 

 

Draak
Zijn teken was een gele draak. De keizer zat op een drakentroon. De draak betekent in China geluk, lang leven en wijsheid. Nu nog dragen mannen tijdens de optocht met Chinees Nieuwjaar een lange draak mee.

 

 

Tjonge, het is wel een eind lopen naar het volgende restaurant!Grote Muur
Door het noorden van China kronkelt de Grote Muur. Het is de grootste vesting ter wereld: 6000 km lang. Het enige menselijke bouwwerk dat je vanuit een ruimteschip kunt zien! Keizer Tj'in, de eerste keizer van China, gaf opdracht om de Muur te bouwen. Hij wilde het land beschermen tegen invallen van de Hunnen. Zeven jaar werd er door een miljoen mensen dag en nacht aan gewerkt. De lichamen van de mensen die omkwamen werden ingemetseld. Er wordt wel gezegd dat elke steen een mensenleven heeft gekost!

 

 

 

 

Een heel leger van klei

 

 

Leger
Zodra hij keizer werd, begon Tj'in met de bouw van zijn eigen graf. Nagemaakt naar het keizerlijk paleis met zijn talrijke schatkamers. Een leger van duizenden levensgrote klei-soldaten houdt de wacht. Volledig uitgerust met wapens, paarden en strijdwagens. De keizer geloofde dat dit leger zijn ziel zou beschermen in het hiernamaals.
In 1974 is dit klei-leger opgegraven. Veel toeristen komen er nu naar kijken.

 

 

Meer informatie over China vind je in het Katechetisch Schoolproject over China. Verkrijgbaar bij MISSIO.

Klik hier voor de website van MISSIO