BraziliŽBRAZILIň

BraziliŽ is ťťn van de grootste landen van de wereld. Het is 250 keer zo groot als Nederland.  Het land beslaat de helft van het werelddeel Zuid-Amerika.
In het noorden is het land bedekt met tropisch regenwoud. Door dit gebied loopt de rivier de Amazone.
In het noordoosten is een droog gebied van cactussen en doornige struiken. Landbouw is er niet mogelijk, alleen veeteelt. Langs de kust is het gebied vruchtbaarder. Daar zijn de beroemde witte stranden. We vinden er de oudste stad van het land: Salvador de Bahia.
In het middenwesten zijn grote veeboerderijen met landerijen ter grootte van Nederland of BelgiŽ. We vinden er ook ťťn van de grootste natuurgebieden van de wereld, de Pantanal.
In de smalle kuststrook in het zuidoosten liggen de grote steden Rio de Janeiro en Sao Paulo. Rio is bekend van zijn stranden, zoals de Copacabana, en zijn carnaval. Sao Paulo is de industriestad van BraziliŽ.
In het zuiden vinden we de rijkste staten van BraziliŽ. Vanwege het klimaat wonen er veel Europese migranten uit Duitsland, ItaliŽ en ook Nederland.

 

de stad BrasiliaVliegtuig
De hoofdstad van BraziliŽ is Brasilia. De stad heeft de vorm van een vliegtuig. In 1956 is begonnen met de bouw van deze nieuwe hoofdstad.

 

Het klimaat
BraziliŽ heeft een tropisch klimaat. Dat betekent dat het er heel heet kan zijn. Toch verschilt het klimaat van streek tot streek. In het zuiden kan het bijvoorbeeld vriezen in de winter. In het noordoosten kan de temperatuur oplopen tot 38 graden. In het tropisch regenwoud blijft de temperatuur het hele jaar door tussen de 22 en 26 graden.
De seizoenen zijn in BraziliŽ omgekeerd aan die in Nederland. Als bij ons de lente begint, dan begint daar de herfst. En is het bij ons herfst dan is het in BraziliŽ lente. Ook de zomer en de winter zijn omgekeerd als bij ons.

De mensen
BraziliŽ heeft 155 miljoen inwoners. Maar al die mensen wonen niet netjes verdeeld over het hele land. In het regenwoud in het noorden wonen zeer weinig mensen. We vinden er de oorspronkelijke bewoners van BraziliŽ: de Indianen.
Bijna de helft van de Brazilianen woont in het zuidoosten. Daar liggen een aantal grote steden. In Sao Paulo wonen 17 miljoen inwoners. Dat is meer dan in heel Nederland! Rio de Janeiro is iets kleiner met 12 miljoen inwoners.
Indianen in BraziliŽ

 

Indianen
Er zijn niet zo veel Indianen over in BraziliŽ. Waarschijnlijk zijn er 3 miljoen Indianen in het Amazonegebied geweest. Nu zijn het er nog maar tussen de vijftig en honderdduizend. Indianen zijn voor hun voedsel afhankelijk van het oerwoud. Ze in kleine groepjes van niet meer dan 200 tot 300 mensen bij elkaar. Voor meer mensen is er niet genoeg te eten. Wordt de groep te groot dan moeten ze zich splitsen. De Indianen waren steeds met elkaar in oorlog om een stukje grond en schroomden niet elkaar uit te roeien. Zo bleef er een natuurlijk evenwicht tussen voedsel en bevolking.

 

Markt in BraziliŽMiddelen van bestaan
BraziliŽ hoort tot de grootste tien van de wereld met het maken van autoīs, staal, het winnen van ijzererts en het opwekken van electriciteit. Met evenveel koeien als mensen is BraziliŽ een van de grootste vlees en melkproducenten ter wereld. Voor veel Brazilianen echter is dat vlees te duur. En soms is er helemaal geen vlees te krijgen omdat de hele productie van 130 miljoen stuks vee nodig is om de buitenlandse schuld af te lossen.
De oudste en belangrijkste landbouwprodukten zijn suikerriet, cacao, koffie en soja. Er is ook veel fruit: de bij ons bekende appels, peren, pruimen, sinaasappels en bananen, maar ook veel sappige inheemse vruchten. Er is ook een rijke bloemen- en plantenteelt.
In het zuiden worden aardappelen, tarwe en ook wijn verbouwd.

 

Pedro Alva CabralDe ontdekking
In het jaar 1500 ontdekte de Portugese zeevaarder Pedro Alvares Cabral op de route rond Afrika per toeval BraziliŽ. Om een gunstige wind te hebben week hij uit naar het westen en landde toen op de Braziliaanse kust. De bevolking die hij daar aantrof bestond uit Indianen, die als nomaden rondtrokken door de oerwouden en savannen.

 

De naam
In het begin hadden de Portugezen niet zoveel belangstelling voor het nieuw ontdekte land. De koloniŽn in AziŽ leverden veel meer op. In tegenstelling tot de Spaanse koloniŽn werd er in BraziliŽ geen goud gevonden. Daarom stichtten de Portugezen er geen steden met uitgebreid bestuur. De verovering van het land werd overgelaten aan avonturiers en misdadigers. Hun straf werd kwijtgescholden als ze naar de kolonie gingen.
Het enige dat BraziliŽ de kolonisten te bieden had was het "Brazilhout": een rode houtsoort waarvan verstof gemaakt kon worden voor de textielindustrie in Europa. Daaraan heeft BraziliŽ zijn naam te danken.

 

Dictatuur
In de eerste helft van de zeventiende eeuw vinden bandeirantes, gewapende bendes, goud in het binnenland. Al gauw wordt het goud belangrijker voor de ontwikkeling van BraziliŽ dan het suikerriet. Rio de Janeiro, de haven waarvan de uitvoer plaatsvindt, wordt de nieuwe
De huidige president Cardosohoofdstad. Daar is ook de eerste opstand om van BraziliŽ een zelfstandig land te maken. Als de zoon van de Portugese koning, die het land bestuurt, ziet dat dat onvermijdelijk is verklaart hij zelf de onafhankelijkheid en roept zichzelf uit tot keizer.
In 1889 wordt er een staatsgreep gepleegd en wordt de keizer afgezet. Regeringen van burgers en militairen wisselen elkaar af. In 1957 wordt er een nieuwe hoofdstad gebouwd in het binnenland. Deze nieuwe stad krijgt de naam Brasilia. Van 1964 tot 1974 is er een strenge dictatuur in BraziliŽ. De Arena-parij van de militairen heeft alle macht in handen. Politieke tegenstanders worden gevangen gezet en vermoord. Na 1974 komt daar langzaam verandering in en in 1982 zijn er voor het eerst weer vrije verkiezingen. De president van BraziliŽ heet nu Fernando Henrique Cardoso.

 

Arm en rijk
In BraziliŽ zijn grote tegenstellingen tussen arme en rijke mensen. Een klein aantal rijke mensen bezit het grootste deel van het land. Er is geen land ter wereld waar zo veel landbouwgrond in handen is van zo weinigen. De arme mensen bezitten niets en moeten elke dag proberen te overleven. Terwijl BraziliŽ ťťn van de grootste exporteurs is van voedsel, lijden veel mensen in het land zelf honger.

 

Straatkinderen op een vuilnisbeltStraatkinderen
Er zijn in BraziliŽ zeven miljoen straatkinderen. In de stad Rio de Janeiro alleen al zijn er zoīn 100.000. Een aantal van hen heeft helemaal geen thuis. Anderen zwerven overdag rond, maar hebben īs avonds wel een thuis. Ze wonen bij familie of in opvanghuizen. De kinderen moeten wel op allerlei manieren geld verdienen om in leven te blijven. Ze komen aan geld door de handel in allerlei kleine spulletjes of door de verkoop van lootjes. Lukt dat niet dan proberen ze aan geld te komen door diefstal, bijvoorbeeld door zakkenrollen.

 

Beeld van Jezus in Rio de JaneiroGodsdienst
BraziliŽ is het grootste katholieke land ter wereld. Bijna alle kinderen worden katholiek gedoopt. 90% van de mensen is ingeschreven bij de katholieke kerk. Sinds de tijd dat BraziliŽ een kolonie van Portugal was zijn er missionarissen naar toe gekomen. Niet alleen uit Zuid-Europa, maar ook uit Nederland.
Bijna iedereen in dit land is gelovig. Het bestaan van God is vanzelfsprekend. "God is Braziliaan", zeggen ze weleens. Er is een sterke verering van Maria en andere katholieke heiligen.
Toch is er niet alleen het door de Europeanen gebrachte katholieke geloof. Behalve een vermenging van culturen is er ook een vermenging van godsdiensten. De indianen en de afstammelingen van de slaven hebben namenlijk hun eigen godsdienst ook nog behouden. Vaak moesten ze zich aanpassen en dan kregen hun goden de namen van katholieke heiligen. Maar achter die namen schuilden echter hun goden en de gebruiken waarmee ze die vanouds vereerden.

Ronaldo

Voetbal
Voetbal is een populaire sport in BraziliŽ. Het Braziliaanse voetbal heeft jarenlang het internationale voetbal bepaald. Wie heft er nooit van Pele gehoord. Tegenwoordig is Pele minister van sport. Voetbal heeft een bijna godsdienstige betekenis in BraziliŽ. Het wordt belangrijker gevonden dan carnaval. In de jaren zeventig wordt het voetbal geteisterd door corruptie. Het gaat bergafwaards met het Braziliaanse voetbal. Spelers, zoals Romario, gaan in het buitenland spelen. Toch is voetbal voor arme mensen , vooral zwarten, een van de weinige mogelijkheden om hogerop te komen. De Braziliaan Ronaldo, die bij PSV speelt, wordt uitgeroepen tot de beste voetballer van de wereld.