Argentina_sm99.jpg (181920 bytes)Het land van Máxima
Het zal voor Máxima wel een beetje frisjes zijn op haar trouwdag in februari. Argentinië ligt namelijk in Zuid-Amerika, aan de andere kant van de aardbol. Hier is het hartje winter op 2-2-2002, maar in Argentinië is de zomer dan juist op zijn hoogtepunt. Máxima zal het hier misschien ook wel erg vol vinden, want ze komt uit het op één na grootste land van Zuid-Amerika. Maar het verleden van Argentinië is niet zo zonnig.

Arm en rijk
In maart was het precies vijfentwintig jaar geleden dat de toekomst van Argentinië helemaal veranderde. Maria Perón was toen de baas van het land. Ze was haar man, president Juan Perón, opgevolgd toen hij in 1974 was overleden. Maria moest opboksen tegen groepen die allemaal de baas wilden zijn. Er waren ook grote verschillen in het land: de armen waren heel erg arm en de rijke mensen waren meteen ook schátrijk. Er waren mensen die
Videlawilden dat de rijkdom van het land wat beter verdeeld zou worden. Maar de rijke mensen in het land waren bang dat de toestand in het land helemaal uit de hand zou lopen.

 

Staatsgreep
Een groep van rijke mensen en belangrijke soldaten heeft de macht van Maria Perón overgenomen in maart 1974. Ze regeerden het land heel streng. Generaal Videla was de leider van de Junta, de militaire regering. Wie het niet eens was met de Junta, werd opgepakt en vermoord. Een heleboel mensen verdwenen zomaar. Iedereen denkt dat deze mensen ook zijn gedood. Velen vluchtten naar andere landen. Ook in Nederland wonen Argentijnse vluchtelingen.

 

866madres.jpg (13139 bytes)Dwaze moeders
In de tijd dat Videla aan de macht was, trok er elke maandag een stoet vrouwen over de Plaza de Mayo. Dat is een groot plein in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. De vrouwen droegen foto's van hun mannen, broers, zonen en dochters, die verdwenen waren en die ze nooit meer terug hadden gezien. Ze eisten dat de regering hen zou vertellen wat er gebeurd was met deze mensen. Videla is allang niet meer aan de macht in Argentinië. Maar nog altijd loopt de stoet van vrouwen 's maandags over het plein. Eerst was het woord ‘dwaze moeders’ niet aardig bedoeld. Maar nu krijgen zij steun van over de hele wereld.

 

Jorge ZorreguietaVader
De vader van Máxima was minister van landbouw in de regering van Videla. Hij heeft zelf geen mensen vermoord. Maar men denkt dat hij wel wist van de moorden en de verdwijningen. Hij heeft nooit aan de militairen gevraagd waarom zoveel mensen verdwenen. Hij heeft nooit gezegd dat het maar eens afgelopen moest zijn. ‘Iemand die van zulke gruweldaden afwist, is in ons land niet welkom.’ Dat vinden veel Nederlanders. Ook niet als het de schoonvader van onze kroonprins is. Daarom heeft meneer Zorreguieta besloten dat hij niet komt op twee februari. Máxima moet het op haar trouwdag zonder vader en moeder doen.

KLIK HIER VOOR HET WERKBLAD