kaart-algerije.gif (11443 bytes)ALGERIJE flag_algerije.gif (8783 bytes)

Algerije is op Soedan na het grootste land van Afrika, wel zeventig keer groter dan Nederland. Het is ook een heel gevaarlijk land. Er zijn veel gewelddadige groeperingen, die tijdens protesten tegen de regering niet terugschrikken voor het bombarderen van onschuldige burgers. Toeristen zijn ook ‘gewilde doelen’. Maar het is ook een heel mooi land. De hoofdstad Algiers is bijvoorbeeld opgebouwd uit licht gekleurde stenen en wordt daarom ‘de witte hoofdstad’ genoemd. Ook daar is het erg gevaarlijk. Als buitenlander moet je continu op je hoede zijn en geen opvallende kleren dragen.

Ligging
Algerije is 2.381.740 vierkante km groot en is hiermee het op één na grootste land van Afrika. Het land grenst onder meer aan Tunesië, Libië, Mali, Nigeria en Marokko. Het noordelijke gedeelte van Algerije grenst aan de Middellandse Zee. In dit gedeelte wonen de meeste mensen, want alleen daar is landbouw mogelijk. Het midden en zuiden van Algerije bestaat namelijk uit de Sahara-woestijn.
Atlas Bergen

 

Klimaat
Het klimaat is warm en redelijk vochtig. In de zomer kan de temperatuur stijgen tot boven de veertig graden Celsius. De hitte is voornamelijk te wijten aan de woestijn, die van de kust wordt gescheiden door het Atlasgebergte. Aan de kust heerst een aangenamer klimaat met milde en natte winters en hete droge zomers. In de zomer blaast de ‘sirocco’ regelmatig over het land, een heel hete wind die vol met stof en zanddeeltjes zit. In de woestijn kan de temperatuur oplopen tot 55 graden, met name de maand mei is berucht.

Woestijngras

Flora en Fauna
Omdat een groot gedeelte van Algerije uit woestijngebied bestaat, groeit er niet veel meer dan acacia’s en woestijngrassen. Dieren die je in de woestijn kan aantreffen zijn luipaarden, panters, hyena’s en jakhalzen, maar je ziet ze weinig. In het noorden van Algerije leven wilde beren.

Abdelaziz Bouteflika

Politiek
Algerije is een democratische republiek, die sinds 15 april 1999 wordt geleid door president Abdelaziz Bouteflika. Na een bloedige strijd tegen de Franse overheerser is het land in 1962 onafhankelijk geworden. Het land is de laatste tien jaar vooral in het nieuws geweest vanwege de vele terreuraanslagen. In 1992 dreigde de islamitische partij het FIS de verkiezingen te winnen. Het leger nam de touwtjes in handen om te voorkomen dat Algerije een islamitische staat zou worden. Het FIS werd verboden, maar ging vervolgens ondergronds verder. Er woekerde jarenlang een heftige strijd tussen de extreme tak van het FIS en het leger. De terreuraanslagen over en weer maakten vooral veel burgerslachtoffers. Daarbij zijn veel mensen onterecht in de gevangenis gekomen en gemarteld. Duizenden mensen zijn ‘verdwenen’. De strijd lijkt inmiddels te zijn getemperd. Zo nu en dan vinden er nog aanslagen plaats, maar de frequentie is laag. Algerije is een groot land; de binnenlandse onrust speelde vooral in het (Arabische) noorden af. Het zuiden, waar de bevolking voornamelijk uit Berbers bestaat, heeft er vrijwel nooit iets mee te maken gehad. Sinds 1992 kondigde Algerije de noodtoestand af; een situatie die nog steeds van kracht is. Acht jaar lang kwamen er bijna geen buitenlandse reizigers meer naar het land; nu komt het toerisme aarzelend weer op gang.

BerberBevolking
De oorspronkelijke bevolking van Algerije zijn de Berbers. Inmiddels vormen zij 19% van de in totaal ruim 31 miljoen inwoners. De Arabieren (31%) zijn nu in de meerderheid. Minder dan 1% van de bevolking is Europees. Vrijwel iedereen is moslim, slechts een kleine minderheid is katholiek. Arabisch en Frans zijn de meest gesproken talen. Sommige berberstammen spreken minder bekende talen als Chaoui en Kabyl. Algerije heeft een hoge bevolkingsgroei van 2,8% per jaar. Een gevolg is dat de leeftijd van de bevolking laag ligt: de helft is jonger dan 20 jaar.

 

20 DINAR - Klik om meer munten te zienEconomie
Olie en gas vormen de belangrijkste bronnen van inkomen, maar het gemiddelde inkomen per inwoner is laag en de werkloosheid – met name onder jongeren- is hoog. Sinds 1994 verstrekt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leningen aan Algerije, met als voorwaarde dat het land zijn economie herstructureert en privatiseert. Algerije heeft weinig samenwerkingsverbanden met de Europese Unie omdat ze nog steeds mensenrechten schenden.
De munteenheid is de Algerijnse dinar. De waarde van de dinar is nogal onderhevig aan schommelingen, maar over het algemeen is Algerije een naar westerse begrippen goedkoop land.

 

TheeEten en drinken
De Algerijnse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van olijfolie. In het warme zuiden worden veel koude schotels gegeten, rijk gevulde salades en rauwkost. Vlees wordt geroosterd of gegrild en soms met de hand gegeten. Rijst, aardappelen, couscous en brood vormen de basis van de hoofdmaaltijd. Het islamitische geloof verbiedt het drinken van alcohol. Daarentegen is thee volksdrank nummer een, met name de zeer zoete, schuimende muntthee is populair.

Voor meer informatie:

Internet: www.algerije.pagina.nl

Ambassade van Algerije, Van Stolklaan 1-3, 2585 JS Den Haag, telefoon 070 - 3522954