Extra informatie bij Klap 874
Jitra: wij bestaan
over het bergvolk Hmong

Hmong HuisHmong
De Hmong zijn met 87.000 Thailands n na grootste bergvolk. Het volk komt oorspronkelijk uit het zuiden van China. Hun huidige woongebied is: Zuid-China, Thailand, Laos en Vietnam. Hun middelen van bestaan zijn: rijst, koren en opium.
De Hmong leven gewoonlijk hoog in de bergen. Van alle bergvolken zijn zij het minst benvloed door bezoekers.
Koken op steen
Anders dan de andere bergvolken bouwen de Hmong hun huizen niet op palen, maar gewoon op de grond. De vloer van de woonruimte is plat geslagen aarde, maar is hobbelig en verspreid liggen grote en kleine keien die als stoel worden gebruikt. De vrouwen koken op kleine oventjes van steen. Het vuur van gloeiende kooltjes brandt altijd; zelfs als ze verhuizen nemen ze de brandende haard zo mee. In de huiskamer vinden alle activiteiten plaats, ook het rijst stampen wat bij de andere volken die op palen wonen, onder het huis gebeurt.

 

Kleding van de HmongKleding
Er zijn twee groepen: de blauwe en de witte Hmong, genoemd naar de kleur van hun kleding.
De traditionele kleding van de Hmong bestaat uit eenvoudige zwarte jasjes, met een veiligheidsspeld vastgebonden. Ze dragen een zwarte slobberbroek, om het middel vastgebonden met een zwart/rode gordelband met een met figuren bewerkt lendendoekje. Hun jasje heeft een gekleurd rever, dat achter in de nek uitloopt in een afhangend met figuren bewerkt doekje. De vrouwen zijn behangen met zilveren sieraden en ze dragen hun haar in een knot.

 

Dolken om de kwade geesten weg te sturen.Geesten
De Hmong hebben een animistisch geloof waarin de geesten en de voorouders een belangrijke rol spelen. Elk dorp heeft zijn ‘hoofdgeest’, die een geesteshuis heeft bij de ingang van het dorp. Aan de buitenkant staat een pop, die als wachter fungeert, binnenin staat vaak niets, want de geest kun je niet verbeelden. Elk huis heeft verder zijn eigen huisgeest. De hoofdgeest heeft een naam. Boven de deuropening van elk huis hangen een of meer dolken die de kwade geesten buiten moeten houden. Als er een gast komt, ook een familielid, moet de gastheer of –vrouw een wierookstokje branden voor het huis om de geesten toestemming te vragen dat die gast het huis betreedt. Bij de maaltijd krijgt eerst de geest een offer van het voedsel, dan mag er pas voor de huisgenoten opgeschept worden. Als de wierook die er bij het geestenaltaar gebrand wordt is opgebrand, wordt het voedsel er weggepakt en mee opgegeten.
Hmong dorp

 

Feest
Het Hmong-nieuwjaar is van 3 tot 10 januari. Juist in die periode zoeken jongens en meisjes een vriend of vriendin. De jongeren gooien steentjes naar degene die ze leuk vinden. Als die ze vangt dan is het wederzijds. Bij de Hmong betaalt de jongen een bruidsschat. Polygamie is toegestaan, de man mag meerdere vrouwen hebben, maar des te meer het er zijn, des te minder het door de vrouwen gewaardeerd wordt. Een man met een ‘zwart hart’ heeft wel vijf vrouwen. De eerste vrouw laat duidelijk merken dat ze dat niet waardeert, door hem zo veel mogelijk te negeren.